Att sova ikapp på semestern…är det bra eller dåligt?

Just hemkommen från tredagar semester i Alicante, och jag tror jag slog sömnrekord varje dag. Rent spontant så kan man tycka å vad bra, det behövdes verkligen. MEN är det verkligen bra, jag är ju tröttare efteråt än vad jag var innan, är det möjligt?

Jag har ingen aning om hur det funkar och det jag kan relatera till är träning och då vet jag  att min kropp inte svarar så bra om jag tar flera dagars vila från löpning för att bli pigg, jag bli snarare seg och springer långsammare ,funkar det likadant med sömnen?

Jag läste en artikel en gång kommer inte ihåg vart eller när men det som fastnade var att skribenten hävdade att det inte var bra att sova ikapp helgen om man missat sömn i veckan. Jag tror resonemanget gick ut på att man skulle ha svårt att hålla sina rutiner under arbetsveckorna om man ruckade det för mycket helgen. Det var bättre att gå upp tidigt och sen ta lite kort tupplur under dagen.

Hur funkar det egentligen, jag kom alltså hem sent i fredags och på lördag morgon var jag pigg körde mina första löpintervaller på länge i måttlig fart men ack så trevligt det var med en liten fartökning. Söndag och måndag var jag som däckad igen, har sovit massor och att träna känns bara jobbigt. Jag gäspar och har mig på jobbet.

Nä semester och sova är nog helt överskattat, lika bra att hålla fart och köra på.  Ungefär som att köra bil alltså, bättre jämn fart hela tiden än ryckig körning med massa gasa och bromsa.

Linda 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.