Christer Johansson

I förra porträttet träffade vi Patrik Hjelte som lämnade med nyfikenhet över stafettpinnen till Christer Johansson Maxi Ica Stormarknad.  Makingbusiness träffade en strålande glad Christer. Vi slog oss ner mitt i foodcourten.  

Cb1

Efter lite introduktion och allmänt träningssnack, (vilket gym som har mest flexibla öppetider) så körde vi igång.

Vad är den största lärdomen du gjort i och med ditt företagande?

Det är att man ständigt utvecklas och att man lär sig nya saker hela tiden. Man måste vara villig och modig att ta åt sig och våga testa det man lärt sig.

Det viktigaste är att se kunden, måste finnas med i allt strategiarbete. Vi jobbar med det vi kallar LÖN – Le, Ögonkontakt och Nick. En minnesregel för bra bemötande!

Inför 2017 kommer vi också lägga till Hej, vi hälsar idag men kan bli ännu bättre. Man måste hela tiden jobba och utmana sig själv. Även om man är bra behöver man tänka – vad kan man göra bättre?

 Hur mycket jobbar du?

Vet inte! Har aldrig räknat timmar, det är en livsstil som jag gillar.

Vad tycker Din familj om att Du är egen företagare?

(Ett stort leende bryter ut) De är vana, har alltid jobbat mycket. Numera finns även ett av barnen i verksamheten.

Hur ser din arbetsvecka ut?

Fullt ös hela tiden. Jag har en dag i veckan där jag fokuserar på pappersarbete och det är skönt att veta att den är planerad (dock kanske inte den bästa dagen om man läser mellan raderna..). Jag har ett fantastiskt team runt mig så det flyter på bra och jag har kul på jobbet. Det är viktigt!!

Vad har avgjort att du har företag i just den här branschen?

Ja, olika omständigheter. Jag kommer från Sala där mamma jobbade på en barnklädersbutik och pappa var Åkeriägare,  på den tiden var det inte svårt att få jobb efter skolan. Mitt första jobb var på Intersport. Jag fick sen kontakt med en Ica handlare och började jobba i mejeriet och frysen. Där var jag tills jag började på Axfood. Därefter dök det upp ett erbjudande som butikschef på ICA Kvantum, Hälla Västerås . Där hade jag förmånen att ha en bra chef, vilket gav mig fyra fantastiska år. Här fick jag  mycket inspel i hur man på ett bra sätt kan arbeta och strukturera verksamheter.  År 2000 kom erbjudandet att ta över ICA Matmagasinet på Bergvik och sen dess är jag här på Maxi ICA Stormarknad. Jag stormtrivs!  Jag har haft förmånen att alltid ha haft bra chefer som trott på mig och fantastiska medarbetare som utveckla mig.

Vad har varit mest avgörande för din framgång?

Min framgång hänger mycket på varje enskild medarbetare. De vet att kunden är viktig.  De skall ha kul och ha en vilja att prestera. Min uppgift är ge mig möjligheten att få känna glädje och trivsel på jobbet. Vi jobbar mycket med att vara personliga. Att ha känslan kvar från den lilla butiken på Matmagasinets tid till den stora vi har nu (som gärna hade varit större då vi har så mycket idéer).

Bästa rådet som Du fått och som Du vill dela med Dig?

Nja har inget specifikt, utan ta åt er och försök lära er så mycket som möjligt av omgivningen. Se till att ha möjlighet att göra något bra av det du lärt dig. Sen är det viktigt att vara rak och ärlig samt ta tag i problemen när de kommer.

Vad gör du för att lyckas i ditt ledarskap?

Walk the talk! Man måste alltid visa vägen, jag vill att medarbetarna skall trivas här och att det ställs krav på dem. Att jobba på Maxi ICA Stormarknad är inte bara ett jobb utan man måste som anställd se helheten. Att stötta varandra är ett måste Alla är inte på topp jämnt. Om man som medarbetare känner trygghet och vet vad man skall göra, då är det svårt att misslyckas!

Hjeltes frågor

-Vad är Christers drivkraft?

Det är att man får göra nya saker. Oavsett vad man gör så kommer hela tiden frågan upp, vad kommer härnäst. Jag är nyfiken på vad man kan åstadkomma. Jag drivs av att göra saker bättre. Ibland gör man saker skitdåligt, men då skall man inte fastna i det utan istället se på vad jag kan lära mig och vad som kan göras bättre nästa gång. Min drivkraft är att utvecklas!

-Om Christer inte arbetade på Ica, vad skulle han göra då?

(stort leende, det var leende hela tiden men ibland vart det större)

Hockeyproffs! men det känns lite tungt just nu…kanske är jag för gammal, eller???? Men sportjournalist på radiosporten, de hade varit kalas.

-Vad är nästa steg i Christers verksamhets utveckling?

Det är två saker!  Först är det ett ännu större fokus på medarbetarna. Vi gör en stor satsning med Lean-konceptet i butiksdrift. Allt från ordning och reda till att bli ännu mer proaktiv och vilja hjälpa kunden. Vi är ganska bra, men vad kan vi förbättra ytterligare?  Den nya medarbetarutbildningen kommer pågå under hela våren.

Den andra grejen är att vi kommer att öppna en Drive-Thru i nätbutiken. De som handlat och valt att hämta maten i butiken kan nu bara köra upp bredvid rampen och få maten levererad direkt till bilen.

Dessutom brinner jag för projekt som ”Mat från trakten”. De finns alltid med. Projektet innebär att man köper mat från trakten och där leverantörerna berättar vad de kan leverera så jobbar vi med säljbiten.

Om 10 år…gör jag nog samma som nu  (om jag inte blivit hockeyproffs) detta är kul och med nyfikenheten så finns det alltid något nytt att ta tag i.

Vi tackar Christer för en inspirerande timme.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.