Cash is king – och vilken härdsmälta när det inte finns

linda-take

Att jobba med lätt fot på gasen i ett utvecklingsskede när man inte vill hellre än att trycka plattan i botten och köra – det är inte lätt! Alla vet att ett starkt kassaflöde är viktig del i ett framgångsrikt företag, MEN om man behöver bygga för att bli framgångsrik så skapar det kaos i kroppen. I alla fall min kropp. Jag som dessutom har begränsat med tålamod och ett stort VILL.

Apropå tålamod, är tålamod en dygd som det gamla ordspråket säger, eller är det bara slöseri med tid? Att Rom inte byggdes på en dag osv hjälper föga när man står frustrerad och hoppar på platsen.

Likviditet, kassaflöde, det hörs på namnen hur tråkigt det är…. Men faktum är att dessa begrepp har blivit mina bästa vänner och jag försöker se det som en extra krydda i arbetslivet. Det är ju i kriser som nya expansionsvägar, nya kunder och produkter måste vara prioriterade. Jag har inte tänkt blogga om hur du strategisk skall jobba med kassan utan lite hur jag jobbar med mig och min hjärna eller rättare sagt – Vad gör man då när man har begränsat med tålamod och skall pga av kassaflödet utveckla i ”lagom” takt.

Ja, att acceptera funkar inte även om jag vet att det är ett bra knep att ”gilla läget”. Att räkna till 10 funkar ganska bra, det funkar i många lägen. Jag räknar säkert till 10 2-3 ggr per dag. Det ger mig lite distans som hjälper mig att kanske ”gilla läget” trots allt. Jag försöker att inte analysera sönder allt utan man måste våga göra misstag fast det kan påverka så att nästa steg i utvecklingen tar lite längre tid. Att vara offensiv i tanken hjälper i alla fall mig med motivationen.

Man måste ha kul. Humor kan kanske inte rädda en likviditetsrapport men jag lovar det blir inte lika tråkigt! Jag tänker ofta på vad jag skulle göra om jag hade pengar, det ger mig möjlighet att ligga steget före trots att man bromsar.

Kommunikation är a och o när man måste ”fjuttgasa”. Använd ett språk som människor förstår och accepterar. Inget skitsnack bara detaljer och fakta.

Sist men inte minst, ja förutom att hålla full koll på kassaflödet; lyssna på frustrationer i organisationen som ofta uppstår när man gasar och bromsar samtidigt utan känslor, dvs lyssna på känslor utan känslor….jag hoppas ni förstår vad jag menar men detta är svårt.

Och sen när puckeln är över FIRA!

Linda

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.