MakingBusiness möter Patrik Hjelte

I förra porträttet träffade vi Fredrik Holm på Marilyn och han var lite nyfiken på Patrik Hjelte så en iskall januarieftermiddag träffade MakingBusiness Patrik på hans kontor på Gjuterigatan i Karlstad. Patrik är en varm och lättpratad östgöte som kom till Värmland tidigt under sin uppväxt och har gjort val i livet som gjort honom till en framgångsrik affärsman med stort hjärta.

”På McDonalds har 35% av våra anställda utländsk bakgrund. Totalt 16 nationaliteter. Vi ser invandringen som en möjlighet. Vi rekryterar tillsammans med Arbetsförmedlingen. De har en helt annan inställning till jobbet på McDonalds. Tänk dig själv – en ensam skoltrött svensk jämfört med en 20-årig invandrare. De senare får sitt livs chans. Fler företag behöver öppna dörrarna. Det finns en grym potential. Hos oss får man till en början arbeta 50%, resten är det SFI som gäller. Jag tycker det är en förmån att få bidra i detta arbete och det är faktiskt femte gången vi kör detta.”

Jag läste någonstans att Du var sugen på att ta studenten – stämmer det?- Inte för att lära mig saker, utan för att få vara med sista veckan. De verkar ha riktigt kul! Jag har varken tagit studenten eller gjort värnplikten. Ville egentligen in i flottan, men ett ont knä satte stopp för det.

Min pappa och generationer före honom arbetade på bruket i Skärblacka, Norrköping. Han fick för sig att läsa in en ingenjörsexamen och fick efter det jobb för ett amerikanskt bolag i Karlstad – orten mitt i Norden.  Jag hamnade då på Sundstagymnasiet.  På den tiden fanns något som hette koncentrationsläsning, vilket innebar att man bara läste tre ämnen. Det blev för tråkigt för mig och vid 17 års ålder bestämde jag mig för att hoppa av. I och för sig bara ett studieuppehåll… När jag kom hem till mina föräldrar, var det allt annat än muntra miner men jag skulle ju bara ha ett studieuppehåll. Under samma vecka dök det upp en annons i tidningen där det stod att McDonalds skulle öppna i Karlstad.  Jag tog kontakt och fick två frågor på intervjun. Röker du?Har Du bra rygg? Jag svarade ja på båda och fick jobbet! Efter ett år fick jag frågan om jag ville fortsätta och kanske gå någon utbildning.

Vid 22 års ålder var jag Sveriges yngsta restaurangchef. Som restaurangchef har man ansvar för hela verksamheten. Lagar, avtal, beställa varor, lägga schema – ja, allt! Det är en bra skola. Finns siffror som visar att 97% av alla VD/rekryterare väljer hellre en person som har McDonalds med i sitt CV!

Hur ofta äter du hamburgare?
– Det blir 2-5 gånger i veckan. Beror lite på var jag befinner mig.

Vilken burgare väljer du?
– BigMac, helt klart

Vad är den största lärdomen du gjort i och med ditt företagande?
– Våga!

Vad tycker Din familj om att Du är egen företagare?
– Stolta!

Vad gör dig rädd?
– Hur världen ser ut!

Vem betalar din lön?
– Gästen!

Har Du försakat något på grund av ditt företagande?
– Nej, jag gillar att delegera. Bygger på tillit!

Hur ser din arbetsvecka ut?
– Mycket varierad. Varje vecka besöker jag en av restaurangerna. Jag har en del styrelseuppdrag.  Reser en del utomlands, ofta i samband med uppdrag inom McDonalds. Varje vecka försöker jag ha en ”fridag”. Den blir alltid fylld, men den är bra att ha i reserv. När jag är hemma lämnar jag på dagis och är hemma vid 17-18-tiden.  Senare på kvällen går jag alltid igenom den dagliga uppföljningen. Hur har försäljningen gått på de 11 restaurangerna, har schemat fungerat? Är det något som ser konstigt ut, tar jag kontakt med restaurangcheferna.

patriksskrivbord

Patriks skrivbord.

Svåraste beslutet?
– Har inget, jo, kanske när någon anställd gått utanför regelverket och vi måste skiljas åt. Vi har en tillåtande kultur inom McDonalds och man får göra misstag. Samma misstag två gånger är däremot inte okej.

Modigaste beslutet?
– När jag köpte första restaurangen!

Vad har varit mest avgörande för din framgång?
– Den mentala inställningen att saker ordnar sig.

Hur är du som ledare?
– Jag kör! Det finns en tydlighet vart vi ska. Det gör att jag aldrig signalerar en tvekan eller en oro.

Hur tänker McDonalds kring kött?
– Vi är en stor kund som efterfrågar mycket råvara. Vi jobbar med svenska leverantörer, gärna värmländska. Vi är måna om att bönderna ska kunna leva på sin gård. McDonalds har tagit frågan så på allvar att man 2011 initierade ett samarbete med LRF. Ambitionen från McDonalds sida är att tillsammans med lantbrukssektorn bidra till tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft i ett långsiktigt perspektiv för alla parter.

Vad är Din dolda talang?
– Jag sjunger bra! Har varit med i ett rockband.

Vad gör Du helst när Du är ledig?
– Vi är en aktiv familj. Spelar golf, tränar, reser, går på trav och ishockey.

Fredrik Holms frågor

Vad är din största utmaning just nu?
– Oljepriset är min största utmaning nu! Det styr norska kronan och den styr gränshandeln. Jag har haft 10 år med en fantastisk utveckling. Det är kännbart!

Hur ser du till att få din personal engagerad?
– Vi arbetar otroligt strukturerat med vecko-, månads-, och kvartalsmöten. På det sättet får personalen information. Vi kommunicerar hela tiden via Facebookgrupper. Alla vet vad som förväntas.

Hur får du din personal att förstå och arbeta efter företagets mål och visioner?
– Affärsplanen får inte vara för omfattande utan max 5 strategier. Vi har en tydlig struktur som vi håller fast i. Vi ändrar inte för att det kanske går dåligt en månad. Faktiskt är det så att vi oftast når våra mål. Jag avskyr att vara tvåa. Vi arbetar mycket med värderingar och pratar om hur vi ska behandla varandra. Om jag har en personal som vill utvecklas, då satsar jag. Jag brinner för ett starkt Karlstad och Värmland!

Tips från Patrik!

  • Det är viktigt att hålla fokus – man ska inte vara i alla syltburkar.
  • Det tar 5 år att starta upp, som kräver massor av jobb – ”kötta”. Se till att börja med att tjäna pengar. Det kommer alltid bistra tider.
  • Skaffa ett bollplank.

Stafettpinnen…

Patrik lämnar nu stafettpinnen vidare till Christer Johansson.

Frågor som Patrik skulle vilja ha svar på

  • Vad är hans drivkraft?
  • Om han inte arbetade på Ica, vad skulle han göra då?
  • Vad är nästa steg i hans verksamhets utveckling?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.