MAKINGBUSINESS möter Fredrik Holm

Det finns många intressanta företagare i Värmland. Idag träffar vi en av grundarna till Marilyn produktionsbolag AB. Vi är lite intresserade av personen bakom företaget som aldrig har visat röda siffror och som hela tiden visar på utveckling. Vi träffar Fredrik Holm på hans kontor i ett av Karlstads finaste hus. Inredningen är genomtänkt. Både supermodern och retro.

Fredrik är VD. Bolaget har funnits i nuvarande form i 10 år. Kärnverksamheten handlar om att producera grym kommunikation inom film och webb.

Idé

Som barn drömde han om att bli lärare, men halkade in på Media-och kommunikationslinjen på Karlstads Universitet. Vi höll på mycket med bildbehandling. När det närmade sig examen funderade jag på vad jag egentligen hade lärt mig, säger Fredrik. Just då fick jag se en lapp på anslagstavlan där man ville ha hjälp att dokumentera ett projekt. Vi var fem personer som la ner flera hundra timmar och fick 10.000 kr. Lönsamheten var helt klart inte så bra, men vi hade fantastiskt kul och jag fick kontakter som jag har kvar än. Typ, 15 år senare. Det var nog också det här som avgjorde att jag startade företag.

Idag äger Fredrik Marilyn Produktionsbolag tillsammans med Joel och Martin. Vi är en bra kombo, säger Fredrik. Vi har fördelat aktierna lika, vilket gör att kravställningen på alla är lika stor. Sen har vi egna ansvarsområden. Joel ansvarar för film, Martin för webb och jag för ”säljet”.  Att vi har våra egna områden har varit en framgångsfaktor.

Sälj

För min del har insikten om vikten av ett fungerande sälj blivit mer och mer tydligt. Det gäller att ha goda strategier för försäljningsarbetet! Finns inte säljet, finns inget att producera. Producerar vi inte med god effekt, finns inget att sälja! Så enkelt är det!

marilyn2
Kontoret.

Fredrik sammanfattar:

  • Där människor möts, finns möjlighet till affärer!
  • Hitta nätverk och skapa relationer, då kommer affärerna.
  • Börja sälja på en gång! Pilla inte med visitkort och webbplatsen i flera månader, det ger inte några intäkter.
  • Hitta Din säljpitch och beskriv nyttan med ditt erbjudande.

– För vår del har det funkat!  Kunderna har alltid funnit vägen till Marilyn. Sen vi startade har vi hela tiden ökat omsättningen och visat positivt resultat. Det är vi stolta över, säger Fredrik.

Medarbetare

Att medarbetarna mår bra är en förutsättning för vår verksamhet. Det är också det som kan göra mig orolig i företagandet, när jag ser att det är för högt tryck i produktionen och personalen blir stressad. På Marilyn har friskvård för personalen blivit mer och mer vanligt!  Det är medarbetarna som betalar min lön (!), utan dem kan vi inte ha nöjda kunder.

Att vara företagare

Att vara företagare innebär alltid utmaningar och en hel del svåra vägskäl. Vi har gjort flera satsningar. De flesta har gått jättebra. I några fall har det inte funkat, t ex i något samarbete. Då gäller det att ha modet att dra sig ur. Helt enkelt börja om. I de här situationerna är det bra att vara flera delägare. Att kunna diskutera och reda ut.

Som företagare har jag försakat en hel del, inte minst familjen, vänner och mig själv! Jag växte upp i Enköping tillsammans med min mamma. Det har gjort att jag är noga med att försöka vara närvarande med min familj och helt enkelt arbetat för att hitta en modell som funkar.

Jag jobbar från 08,00-16,30. Sen har jag några timmar med familjen. Därefter blir det ytterligare några timmars jobb. En arbetsvecka ligger på ca 60 timmar. Min fru tycker att det ibland kan bli mycket tid på jobbet, men det funkar!

”Företagandet har med tiden format mig som person.  Jag har blivit lite mer rak och bestämd. Kanske lite hårdhudad. Jag oroar mig faktiskt lite mindre nu än i starten och inspireras av duktiga entreprenörer och jag försöker skapa relation”

”Ett av de modigaste besluten i mitt företagande har varit att börja anställa. En annan är att ha modet att anställa personal som är snäppet bättre än mig själv. Vid rekryteringar kollar jag även alltid om vi har någorlunda lika värderingar och om personen kommer att bidra till att vi skrattar och har trevligt på jobbet”

För mig är det viktigt att ha en ventil när stressen kryper på i vardagen, säger Fredrik. Jag brukar ta en löptur, dock inte för ofta tyvärrJ! Dessutom använder jag min fru som terapeut, snickrar eller äter mat med goda vänner.

Fredriks skrivbord.

Ledarskap

Fredrik tror inte på mikromanagement. Snarare ett ledarskap där man litar på medarbetarna och ger utrymme att styra arbetet själv. För att lyckas i mitt ledarskap brukar jag ta upp energitjuvar direkt och att skapa transparens, säger Fredrik. Jag vill lösa saker, ge ansvar och vara tydlig med vad jag tycker.  Det är också viktigt att lyfta medarbetare som lyckas. Ge en klapp på axeln, förmedla kundernas nöjdhet….

Tankemönster

Inom Marilyn försöker vi vända på problemen. Vi väljer att se dem som utmaningar som vi löser! Det har lyckats hittills, avslutar Fredrik!

Tips från Fredrik!

  • Anställ folk som kan mer än Dig själv
  • Se till att ha olika ansvarsområden som ägare
  • Se personalen

Stafettpinnen…

Fredrik lämnar nu stafettpinnen vidare till Patrik Hjelte.

Frågor som han skulle vilja ha svar på är:

  • Vad är din största utmaning just nu?
  • Hur ser du till att få din personal engagerad
  • Hur får du din personal att förstå och arbeta efter företagets mål och visioner?

De här personerna skulle Fredrik vilja bjuda på middag:

Patrik Hjelte
Middagen mellan Fredrik och Patrik i samarbete med oss kommer att publiceras senare här på vår sida.

Vill du veta mer om Marilyn?

www.marilyn.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.